Moet

Najbardziej torfowa whisky na świecie

O Ardbeg

Ardbeg to najbardziej torfowa, dymna i złożona szkocka whisky o zdecydowanym, bezkompromisowym charakterze, pełna mocy a jednocześnie najbardziej harmonijna ze wszystkich Islay Malts. Historia wytwarzania Ardbeg’a na słynącej z czystych jezior i odwiecznych torfowisk wyspie Islay sięga 1815 roku, gdy John MacDougall, potomek jednego z legendarnych szkockich klanów, uzyskał licencję i otworzył destylarnię na swej ziemi na południowym brzegu Islay, kamienistej, chłostanej morskimi wiatrami wyspy u zachodniego wybrzeża Szkocji. Nielegalnie destylowano tu przynajmniej od 1794 roku.

Ardbeg destyluje wyłącznie whisky single malt – zgodnie z rygorystycznymi regułami tworzone w jednej destylarni i wyłącznie z jęczmiennego słodu, przy użyciu tradycyjnych aparatów destylacyjnych (alembików), a następnie dojrzewające wiele lat w specjalnie selekcjonowanych dębowych beczkach.

Charakterystyczny, wybitnie torfowo-dymny smak i aromat zawdzięcza Ardbeg procesowi suszenia słodu w gorącym powietrzu znad spalanego torfu, jak również wodzie z krystalicznie czystego jeziora Uigeadail, przesyconej związkami mineralnymi wypłukanymi z prastarych torfowisk. Efektem jest zaskakujące połączenie torfowości i dymności z krągłą słodyczą nut kwiatowych i owocowych, przez koneserów whisky pieszczotliwie zwane „torfowym paradoksem”.

W świecie whisky Ardbeg jest legendą i ma swoich zagorzałych pasjonatów. W roku 2000 utworzyli oni Komitet Ardbega, zrzeszający na świecie ponad 100 tysięcy fanów i kultywujący dziedzictwo marki. Ekspert Jim Murray przyznał whisky Ardbeg Ten Years Old najwyższą w historii notę 97/100. Według autora „Biblii whisky”: „Bez wątpienia najlepsza destylarnia na naszej planecie. Jeżeli istnieje doskonałość dla podniebienia, to tu ją znaleźliśmy”.

Wyjątkowy proces produkcji

W procesie podwójnej destylacji Ardbeg dodatkowo wykorzystuje tzw. Purifier, czyli Klarownicę, by do destylatu mogły również trafić czyste lecz znacznie cięższe i słodsze frakcje alkoholu, których bogaty bukiet równoważy nuty torfowo-dymne. Ardbeg Ten Years Old dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu po leżakowaniu Bourbona; do Ardbeg Uigeadail używa się częściowo beczek po sherry a do Ardbeg Corryvreckan – nowych z dębu francuskiego. Morski klimat Islay przynosi nuty słonawo-jodowe. Dla zachowania maksymalnie złożonego i bogatego charakteru Ardbeg nie jest poddawany filtracji na zimno.

0
CZĄSTECZEK TORFU NA MILION CZĄSTECZEK W ARDBEG 10 YO
0
LICZBA CZŁONKÓW KOMITETU ARDBEGA
0
OSÓB ŻYJĄCY W WIOSCE ARDBEG