Moet

Delikatna, niebywale złożona whisky z Highland

O Glenmorangie

Kiedy w 1843 roku William Matheson z Tain w szkockich Highlands zakupił dla swej destylarni najwyższe alembiki w Szkocji, wielu mogło uznać to za śmiałą ekstrawagancję. Unikalne alembiki miały aż 5 metrów i 14 centymetrów wysokości (tyle, co dorosły samiec żyrafy), choć dobrą whisky dało się destylować i w o połowę niższych. Ale gdy wreszcie najlotniejszy, najbardziej wyrafinowany opar z samego szczytu alembików, po latach dojrzewania w dębowych beczkach, ujrzał światło dzienne w szklankach tradycyjnie sceptycznych Szkotów, sens idei Mathesona stał się jasny. Efektem okazała się najbardziej wyrafinowana i złożona whisky, jaką znał świat. Szkocja pokochała whisky Glenmorangie.

Była to od początku i jest do dziś whisky single malt – rygorystycznie produkowana w jednej destylarni i wyłącznie z jęczmiennego słodu, wody i drożdży. Aby zapewnić destylarni najlepszą wodę następcy Mathesona kupili dla destylarni strumień Tarlogie, którego czystość i unikalny skład mineralny wody są wynikiem ponad 100 lat filtracji przez wapienne skały surowych okolicznych wzgórz.

Destylarnia Glenmorangie słynie z ducha pionierskiej kreacji – to tu wypracowano konstruowane ręcznie tzw. designer casks. Dziś wiele odmian Glenmorangie spędza co najmniej 10 lat w tych beczkach z selekcjonowanego dębu z amerykańskich Gór Ozark. Beczki napełniane są whisky najwyżej dwukrotnie, by drewno przekazało jej najbardziej złożone i intensywne aromaty. Glennmorangie było też pionierem powtórnej maturacji whisky w beczkach po ekskluzywnych Sherry, Porto i winach Sauterness – dla wzbogacenia o dodatkowe nuty zapachowe i smakowe. Efektem są 12-letnie odmiany Glenmorangie Lasanta, Quinta Ruban i Nectar D’Or.

Do dziś wszystkie alembiki w Glenmorangie są wiernymi kopiami oryginalnych miedzianych alembików Williama Mathesona – i do dziś są najwyższe w Szkocji. Ich ekstremalna wysokość sprawia, że jedynie najbardziej wysublimowane, najszlachetniejsze frakcje destylatu trafiają do whisky Glenmorangie.

Sztuka tworzenia Glenmorangie jest pilnie strzeżoną, przekazywaną z pokolenia na pokolenie tajemnicą zamkniętego kręgu mistrzów destylacji, tzw. Szesnastu Mężczyzn z Tain. Są oni bezkompromisowymi gwarantami charakteru tej najbardziej wyrafinowanej whisky. W odmianach Glenmorangie zidentyfikowano aż 144 smaków i aromatów. W swojej „Biblii whisky” ekspert Jim Murray dał klasycznej Glenmorangie Original ocenę 94/100 i napisał: „Złożoność o najwyższym stopniu złożoności”. Harmonijne, bogate, gładkie i pełne finezji, Glenmorangie są od lat najbardziej lubianymi whisky single malt w Szkocji, regularnie nagradzanymi na światowych konkursach.

Glenmorangie Signet

Glenmorangie Signet to unikalna whisky tworzona z drogocennych i rzadkich składników, m. in. prażonego czekoladowego jęczmienia z Cadboll, który nadaje jej jedwabistą głębię i kolor ciemnego bursztynu. Dojrzewa w trzech rodzajach beczek. W bogactwie jej smaków odnajdziemy tort czekoladowy, miętową herbatę, pudding śliwkowy, mokkę, kandyzowaną skórkę pomarańczową i pieczone brzoskwinie.

Nazwa Signet pochodzi od wyrytego w 8 wieku przez Piktów wzoru z mistycznego Kamienia z Cadboll, odkrytego niedaleko destylarni Glenmorangie.

0
WYSOKOŚĆ ALEMBIKÓW W METRACH
0
AROMATÓW ODNALEZIONYCH W GLENMORANGIE ORIGINAL
0
MĘŻCZYZN Z TAIN TWORZĄCYCH GLENMORANGIE