„PIJĘ GWIAZDY!”
Dom Pérignon jest szampanem wyłącznie rocznikowym, Vintage. Każdy rocznik jest w całości tworzony z winogron zebranych w jednym roku i tylko w latach gwarantujących wyjątkowe właściwości winogron. Zbiory pochodzą wyłącznie z 17 najlepszych winnic Grand Cru oraz legendarnej Hautvillers Premier Cru. Magicznym momentem w kreacji rocznika jest assemblage, gdy Chef de Cave Richard Geoffroy komponuje idealne dla rocznika proporcje pomiędzy winami bazowymi z odmian Pinot Noir I Chardonnay z różnych crus. Każdy Dom Pérignon jest więc odrębnym dziełem sztuki, w każdym roczniku wyrażającym napięcie i równowagę między indywidualną osobowością rocznika Od ponad 300 lat, gdy szampany Dom Pérignon zyskały rozgłos na dworze Ludwika XIV, Króla Słońce, nie przestają inspirować i uwodzą także wyobraźnię kreatorów I artystów. Współcześnie z inspiracji Dom Pérignon tworzyli artyści tak oryginalni jak Jeff Koons, Karl Lagerfeld, David Lynch, Frank Gehry, Mark Newson i wielu innych. Wyjątkowość tego wina oddaje dewiza domu szampańskiego, która wyraża nie tylko charakter szampana Dom Pérignon, ale i wartości, którymi kierują się jego twórcy I wielbiciele – THE POWER OF CREATION. Dom Pérignon jest obecnie jedną dziesięciu najbardziej pożądanych luksusowych marek na świecie. Styl Dom Pérignon cechuje przede wszystkim eteryczna lekkość I jedwabistość, osiągnięt dzięki idealnej równowadze między świeżością i dojrzałością, jak I między szczepami Chardonnay i Pinot Noir. Ta równowaga i harmonia nut smakowych, wraz z unikalnym potencjałem starzenia, skutkuje satynową, eteryczną strukturą, cenioną przez koneserów na całym świecie. a ponadczasowym stylem Dom Pérignon.
W 1668 roku młody benedyktyński mnich, Dom Pierre Pérignon, objął w tysiącletnim już wówczas opactwie Saint Pierre d’Hautvillers stanowisko kwestora oraz pieczę nad wytwarzanymi tam winami. Dzięki twórczej pasji, wizjonerstwu i bezkompromisowemu perfekcjonizmowi wypracował podstawy metody szampańskiej i stworzył nową kategorię wina – szampana, jeden z najbardziej cenionych i pożądanych alkoholi świata. Dom Pierre Pérignon jest uważany za duchowego ojca szampana a dom szampański Dom Pérignon jest do dziś wierny jego ideom.
W 1668 roku młody benedyktyński mnich, Dom Pierre Pérignon, objął w tysiącletnim już wówczas opactwie Saint Pierre d’Hautvillers stanowisko kwestora oraz pieczę nad wytwarzanymi tam winami. Dzięki twórczej pasji, wizjonerstwu i bezkompromisowemu perfekcjonizmowi wypracował podstawy metody szampańskiej i stworzył nową kategorię wina – szampana, jeden z najbardziej cenionych i pożądanych alkoholi świata. Dom Pierre Pérignon jest uważany za duchowego ojca szampana a dom szampański Dom Pérignon jest do dziś wierny jego ideom.
W 1668 roku młody benedyktyński mnich, Dom Pierre Pérignon, objął w tysiącletnim już wówczas opactwie Saint Pierre d’Hautvillers stanowisko kwestora oraz pieczę nad wytwarzanymi tam winami. Dzięki twórczej pasji, wizjonerstwu i bezkompromisowemu perfekcjonizmowi wypracował podstawy metody szampańskiej i stworzył nową kategorię wina – szampana, jeden z najbardziej cenionych i pożądanych alkoholi świata. Dom Pierre Pérignon jest uważany za duchowego ojca szampana a dom szampański Dom Pérignon jest do dziś wierny jego ideom.
Filozofia, wizja i duch Dom Pérignon są ucieleśnione w jego Manifeście, dokumencie, który wyjaśnia dziesięć podstawowych zasad kierujących produkcją wina w Domu. Dom Pérignon może być tylko rocznikiem i mieszanką. Każdego roku Chef de Cave odkrywa na nowo styl Domu przy użyciu różnych winogron, tworząc unikalny rocznik, będący idealną równowagą pomiędzy ekspresją Dom Pérignon a ekspresją samego rocznika. Powstaje przy użyciu subtelnej mieszanki dwóch odmian winogron – Pinot Noir i Chardonnay – które pochodzą z najlepszych winnic w Szampanii. Wina zawdzięczają swoją złożoność powolnemu dojrzewaniu winogron, które pozwala zachować świeżość, a jednocześnie z upływem czasu ujawnia nowe aromaty i nowe faktury. Aromaty te, które rozwijają się w winach chronionych przed tlenem podczas procesu starzenia, gwarantują wyjątkowy potencjał piwniczny i charakterystyczną mineralność, która jest aromatycznym znakiem rozpoznawczym Domu.