Hennessy_logo_white

DON'T WAIT TO EXPERIENCE THE GREATNESS

Jego historia zaczęła się w 1765 roku, gdy irlandzki kapitan Richard Hennessy osiadł w Cognac na południu Francji i z pasją zajął się produkcją destylatów z wina zwanych przez Francuzów eaux-de-vie, wodą życia. Dzięki doskonaleniu tradycyjnych receptur, mistrzowskiej kompozycji i wyjątkowej jakości winogron Trunek podbił najpierw Londyn, a następnie stał się poszukiwanym specjałem w obu Amerykach, Australii, Południowo-Wschodniej Azji i na Bliskim Wschodzie. Wszędzie, niezależnie od kultury i obyczajów, koniak Hennessy zyskiwał uznanie wyrafinowanych koneserów. Pod koniec XIX wieku pijały go koronowane głowy, sławni i bogaci, politycy i ówczesne gwiazdy. Marka Hennessy stała się Bogata w wapno ziemia, ogrzewana południowym słońcem i owiewana wilgotnymi atlantyckimi wiatrami – to największy skarb regionu, w którym leży miejscowość Cognac. W tych szczególnych warunkach winogrona Ugni Blanc nabierają wyjątkowych właściwości, dzięki którym powstaje najlepszy koniak świata. Sekrety jego tworzenia przekazują sobie z pokolenia na pokolenie blend masterzy pochodzący zawsze z tej samej rodziny, którzy czuwają nad każdym etapem, poczynając od fermentacji winogron, a kończąc na sztuce Aby mógł powstać koniak, wino zostaje dwukrotnie poddane destylacji i dojrzewa przez lata w dębowych beczkach. Do ich produkcji dopuszcza się tylko jeden selekcjonowany gatunek dębu, pochodzącego z lasów Limousin. Wszystko po to, by koniak Hennessy uzyskał swój niepowtarzalny styl i całą Obecnie w modnych barach i klubach widać trend, by z koniakiem Hennessy tworzyć wyrafinowane koktajle o zaskakujących kompozycjach. Dlatego Hennessy to doskonały wybór zarówno w ekskluzywnym cocktail barze, jak i dla podkreślenia wyjątkowości chwili lub rangi spotkania, w gronie osób chcących cieszyć się sztuką życia i wyrafinowanym smakiem. Ugni Blanc z tego regionu, powstał ten najsławniejszy koniak świata. wyznacznikiem luksusu, stylu i prestiżu. harmonijnego łączenia różnych gatunków szlachetnych destylatów. magicznie bogatą paletę nut smakowych i aromatycznych.

Hennessy to koniak numer 1 na świecie. Od ponad 250 lat serwowany jest w barach i klubach w ponad 100 krajach świata a każdego roku wypija się ponad 60 milionów butelek tego wyjątkowego alkoholu. Hennessy inspiruje także kulturę i sztukę – organizując wydarzenia kulturalne, zwłaszcza muzyczne, i współpracując z wyznaczającymi nowe trendy artystami jak ikony sceny hip-hopowej Nas i Kanye West, słynny artysta street artu Shepard Fairey i wielu innych. Hennessy jest ceniony zarówno wśród artystów, w świecie rozrywki, jak i wśród ludzi biznesu na całym świecie; zyskał społeczność wielbicieli, dla których jest nie tylko najlepszym koniakiem świata, ale także symbolem stylu życia.

Hennessy to koniak numer 1 na świecie. Od ponad 250 lat serwowany jest w barach i klubach w ponad 100 krajach świata a każdego roku wypija się ponad 60 milionów butelek tego wyjątkowego alkoholu. Hennessy inspiruje także kulturę i sztukę – organizując wydarzenia kulturalne, zwłaszcza muzyczne, i współpracując z wyznaczającymi nowe trendy artystami jak ikony sceny hip-hopowej Nas i Kanye West, słynny artysta street artu Shepard Fairey i wielu innych. Hennessy jest ceniony zarówno wśród artystów, w świecie rozrywki, jak i wśród ludzi biznesu na całym świecie; zyskał społeczność wielbicieli, dla których jest nie tylko najlepszym koniakiem świata, ale także symbolem stylu życia.

IKONA

„Innowacja oznacza tworzenie klasyki jutra”. Stworzony przez Maurice Hennessy w 1870 roku X.O jest doskonałą ilustracją tej maksymy, drogiej sercu Domu Koniaków. Dwa lata zaledwie po swoim powstaniu, X.O pozwolił Hennessy wzmocnić swoją obecność w Chinach. Dał światu radykalnie nowe podejście do starzenia eaux-de-vie.

Poznaj asortyment marki

Hennessy

Hennessy

VERY SPECIAL

Hennessy

V.S.O.P

Hennessy

X.O

Hennessy

PARADIS

SAVOIR-FAIRE

Od winorośli do butelki, koniak jest epilogiem trzyczęściowej historii – selekcji, starzenia i wreszcie mieszania – która ma miejsce w Cognac i nigdzie indziej. Aby zapewnić doskonałość i różnorodność aromatów, Hennessy wybiera wyłącznie najlepsze winogrona z czterech regionów Grand Cru AOC (Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies i Fins Bois). Po podwójnej destylacji w miedzianych destylatorach, eaux-de-vie przechowywane są w beczkach z francuskiego dębu. Hennessy posiada największe rezerwy koniaku eaux-de-vie na świecie – w jego piwnicach spoczywa ponad 470 000 beczek. Na koniec przychodzi czas na sztukę mieszania. W Hennessy sztuka ta rozwijała się z czasem i stała się definicją tożsamości i wizji firmy. Przez ponad dwa stulecia osiem pokoleń mistrzów blendera z rodziny Fillioux poświęciło swoje życie tworzeniu wyjątkowych koniaków, wzbogacaniu dziedzictwa Domu i przekazywaniu go swoim potomkom. Jeden z członków rodziny Fillioux nadal przewodniczy komisji degustacyjnej. Dziedzictwo i savoir-faire, połączone z intuicją, prowadzą ich każdego dnia w utrwalaniu ponadczasowych koniaków Domu i tworzeniu subtelnych nowych mieszanek. Członek rodziny Fillioux nadal przewodniczy komisji degustacyjnej. Dziedzictwo i savoir-faire, połączone z intuicją, prowadzą ich każdego dnia w tworzeniu subtelnych, ponadczasowych koniaków.