KUBAŃSKI RUM Z ISLA DEL COCODRILLO
Kuba – wyspa kształtem przypominającą krokodyla, potocznie nazwana Sławny gad z Kuby natchnął twórców Eminente i posłużył jako naturalna inspiracja dla projektu butelki, której szklana faktura przypomina skórę Twórcą rumu Eminente jest najmłodszy Maestro Ronero na Kubie, który dorastał w otoczeniu pól trzciny cukrowej w prowincji Villa Clara w centrum wyspy – César Marti. W wyniku swojego kunsztu, César Martí, stworzył dla Eminente nowy styl kubańskiego rumu: czerpiący inspirację z XIX-wiecznego kubańskiego rumu, przywołując jego bogactwo i głębię Co więcej, César Martí nadał temu środkowokubańskiemu rumowi odnowioną złożoność, opanowując sztukę starzenia i mieszania aguardientes. Nazywane „duszą Kuby”, aguardientes to najbardziej aromatyczne i złożone eaux-de-vie z trzciny cukrowej jakie wyspa produkuje z melasy destylowanej. Aguardiente dojrzewają w beczkach z białego dębu używanych do leżakowania whisky, są mieszane i ponownie dojrzewają z tradycyjnym lekkim kubańskim rumem destylowanym do 95% ABV. Mieszanka dojrzałych aguardientes i lekkich rumów tworzy Aguardiente wnosi złożoność i głębię aromatów, a lekki rum dodaje witalności dzięki sile alkoholu. Skupiając się na wyrafinowanych aguardientes, Eminente wyznacza nowe standardy. Reserva tworzona jest z 70% dojrzałych aguardientes, najwyższym odsetku wśród wszystkich kubańskich rumów. kubański rum, jaki znamy. krokodyla. smaku. przez jej mieszkańców „Isla del Cocodrilo”.
Idealny do picia sam, z dużą kostką lodu lub w koktajlach, Eminente Reserva posiada estetykę tradycyjnego kubańskiego lekkiego rumu, ale ze złożonością i głębią bardzo starego. W nosie Eminente Reserva jest jednocześnie intensywna i delikatna. Pełne ciało i niesamowita głębia, podniebienie jest bogate w nuty wanilii i dymu, kawy i raspadury, która jest smakiem nierafinowanej trzciny cukrowej.
Kuba posiada wiele sekretów, tak jak tajemnicze krokodyle ukrywające się w wodach wyspy. Przyjrzyj się mapie Kuby a zobaczysz dlaczego jej mieszkańcy nazywają swój dom „ISLA DEL COCODRILO”.