ŚWIAT, W KTÓRYM WSZYSTKO JEST MOŻLIWE
Glenmorangie powstaje z użycia jedynie pięciu naturalnych składników. Należy do nich mocno mineralna woda ze źródeł Tarlogie, jęczmień wyłącznie szkockiego pochodzenia, drożdże opracowane specjalnie na potrzeby destylarni, dęby z gór Ozark, z których powstaną najlepsze beczki i wreszcie czas, który whisky spędzi w tych właśnie beczkach dojrzewając w unikatowym, niezwykle łagodnym klimacie zatoki Dornoch. Szóstym sekretnym elementem są ludzie – szalenie dynamiczny zespół, który działa pod czujnym okiem Dyrektora Kreatywnego Dr Billa Lumsdena, znanego również jako „Willy Wonka w świecie whisky”. Swoją charakterystyczną delikatność Glenmorangie zawdzięcza wykorzystaniu najwyższych miedzianych alembików w całej Szkocji, dzięki którym tylko najlżejsze, najbardziej subtelne elementy destylatu zostaną zebrane jako spirytus. Ta imponująca aparatura stoi w samym sercu zakładu i osiąga wysokość 5,14 m odpowiadając rozmiarem dorosłej żyrafie, a uzyskany w ten sposób wyjątkowo łagodny i kwiatowy alkohol stanowi podstawę każdej Glenmorangie. Element wyzwania, które niesie w sobie pytanie „a gdyby tak…?” to domena wielu znakomitych artystów, a do takich trzeba zaliczyć Rzemieślników z Tain. Dla nich wszystko może się stać inspiracją do nowych eksperymentów. „A gdyby tak whisky smakowała jak wycieczka w głąb dzikiego lasu?”, „a gdyby tak odtworzyć charakter świeżo zaparzonej kawy?”, „a gdyby tak była aksamitna jak kawałek owocowego ciasta?”. Kreatywność jest dla nas grą zespołową, a komponowanie znakomitych whisky wymaga bujnej wyobraźni i dzięki zespołowi Dr Billa Lumsdena świat Glenmorangie to miejsce, w którym wszystko jest możliwe.
Daleko na północ szkockich Highlands w miejscowości Tain, gdzie od 1843 roku działa destylarnia Glenmorangie, bardzo często pada zdanie „a gdyby tak…?”. Podobne słowa musiała wypowiedzieć Ann Matheson, zadając sobie pytanie „a gdybym to ja prowadziła destylarnię?”, kiedy w roku 1862 niespodziewanie zmarł jej mąż pozostawiając w jej rękach młode jeszcze przedsiębiorstwo oraz dziesiątkę dzieci. W czasach, w których tradycyjna rola kobiety ograniczała się do opieki nad domem, ciężko przecenić odwagę, na którą zdobyła się Ann. W ciągu dwudziestu pięciu lat jej kierownictwa Glenmorangie wyrosło na destylarnię innowacyjną i rozpoznawalną nie tylko w Europie ale i w Ameryce i dziś jest jedną z najbardziej popularnych Single Malt Whisky z rzeszą fanów na całym Świecie.
Daleko na północ szkockich Highlands w miejscowości Tain, gdzie od 1843 roku działa destylarnia Glenmorangie, bardzo często pada zdanie „a gdyby tak…?”. Podobne słowa musiała wypowiedzieć Ann Matheson, zadając sobie pytanie „a gdybym to ja prowadziła destylarnię?”, kiedy w roku 1862 niespodziewanie zmarł jej mąż pozostawiając w jej rękach młode jeszcze przedsiębiorstwo oraz dziesiątkę dzieci. W czasach, w których tradycyjna rola kobiety ograniczała się do opieki nad domem, ciężko przecenić odwagę, na którą zdobyła się Ann. W ciągu dwudziestu pięciu lat jej kierownictwa Glenmorangie wyrosło na destylarnię innowacyjną i rozpoznawalną nie tylko w Europie ale i w Ameryce i dziś jest jedną z najbardziej popularnych Single Malt Whisky z rzeszą fanów na całym Świecie.
Logo Glenmorangie inspirowane jest kamieniem Hilton z Cadboll, który został wzniesiony w pobliżu terenu destylarni w VIII wieku. Uważa się, że centralna pieczęć, „Signet”, symbolizuje piktyjską wiarę we wzajemne powiązania ziemi, ognia i wody. Dla Glenmorangie reprezentuje ona wyrafinowaną złożoność jej whisky.
Doświadczenie Destylarni Glenmorangie rozwijało się przez ostatnie 170 lat, przekazywane przez każde pokolenie z niezachwianym zaangażowaniem w doskonałość i rozwój innowacyjnych technik wytwarzania i dojrzewania whisky. Mając zawsze na uwadze perfekcję, Dom używa do produkcji bogatej w minerały wody źródlanej Tarlogie i starannie dobranego szkockiego jęczmienia. Glenmorangie jest destylowana w najwyższych w Szkocji stills, z miedzianymi szyjkami o wysokości 5,14 metra, dzięki czemu tylko najlżejsze i najczystsze pary są przechwytywane do dojrzewania, dając gładką, elegancką whisky single malt.